september 2008 - wijnabonnement
OverzichtInhoud september 2008:
2 fles Oltremare Sicilia - Grillo (wit)
2 fles Vign.St Saturnin - Fier Comte (rood) => Grands Gres - Cost. de Nimes
2 fles Heimann - Szekszardi Kekfrankos (rood) => Peter Vida - Kekfrankos
Italië – Sicilië
Oltremare – Grillo
De warmte van Sicilië, de zon in je glas ! Sicilië is op dit moment één van de spannendste en zich het sterkst ontwikkelende wijngebieden van Italië. De condities voor de verbouw van druiven zijn er dan ook optimaal: veel zon, goede bodems, de koelte van de omringende zee. Bovendien kent Sicilië een groot aantal inheemse druiven, zoals de Grillo, Catarratto en de Nero d’Avola, die voor karakteristieke en spannende wijnen zorgen.
Druivenras: Grillo
Proef & ruik een uitgesproken aroma van citrusvruchten en tropisch fruit. In de smaak rond en vol, heel klein beetje ‘vettig’ , maar toch superfris door de uitgebalanceerde zuren.
Lekker als aperitief. Bij de maaltijd combineert hij goed bij gerechten van wit vlees of vis.
Frankrijk - Languedoc (Vins de Pays de Mont Baudille)
Les Vignerons de Saint Saturnin - Fier Comte `Cuvée Réservée`
De Coteaux du Languedoc in het zuiden van Frankrijk bestaat uit verscheidene districten, waaronder Saint-Saturnin dichtbij de Middellandse zee…De bodem bestaat hier uit kalk en klei. De verschillende druivensoorten worden gescheiden gevinifieerd (wat kort gezegd betekent het omzetten van druivensap in wijn), voordat ze worden geassembleerd.
Druivenrassen: Carignan, Grenache en Syrah.
Proef & ruik een zeer fruitig en licht bloemig bouquet, een prettige soepele wijn met de typische kruidigheid die we uit de Languedocstreek kennen.
Lekker bij patés, gegrild vlees, wild en kaas.
Hongarije – Szekszárd
Weingut Heimann – Kékfrankos
Al sinds 1758 is de van oorsprong Duitse familie Heimann actief in Hongarije. In 1990 heeft Zoltán Heimann het roer overgenomen en is naast gepassioneerd wijnmaker de kartrekker van de wijnen uit het Szekszárd gebied in binnen- en buitenland. De wijngaarden zijn gelegen in het zuiden van Hongarije ten zuid-oosten van het Balatonmeer. De kracht van Hongaarse wijnen zit hem in veel kleine(re) wijnboeren die werken met originele en autochtone druivenrassen.
Druivenras: Kékfrankos, Kékfrankos is dezelfde druif die in Oostenrijk Blaufränkisch wordt genoemd.
Proef en ruik rijpe bessen, kersen en bramen naast wat kruiden en wat hele lichte koffie- en tabak invloeden. Een kruidige, lange afdronk. Dit is een pittige en vurige wijn, de specialiteit van de regio Szekszárd…
Lekker bij paprika- of paddenstoelgerechten, goulash, varkensvlees-, rundvlees- en wildgerechten.